Η Ένωση Ελλήνων Σλαβολόγων πραγματοποίησε με επιτυχία τη Β’ Συνάντηση Ελλήνων Σλαβολόγων υπό την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 και Αλ. Σβώλου) την Κυριακή 17 Μαΐου 2015. Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος σύμφωνα με το Πρόγραμμα:
Η Δρ. Αγγελική Παπαγεωργίου, Ε.ΔΙ.Π. Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: “Η εικόνα των Σέρβων μέσα από τις βυζαντινές πηγές κατά τη διάρκεια βασιλείας του Μανουήλ Α΄ Κομνηνού (1143-1180)”.
Η Δρ. Τατιάνα Μπορίσοβα Διδάσκουσα Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: “Η Βυζαντινή τέχνη του Λόγου στον κόσμο των Σλάβων: η μετάδοση των ποιητικών μέσων στις παλαιές Εκκλησιαστικές Σλαβικές μεταφράσεις των υμνογραφικών κειμένων”.
Ο Φιλόλογος Υποψ. Δρ. Πολύδωρος Γκοράνης με θέμα: “Οι κατηχητικοί λόγοι του Θεοδώρου Στουδίτου για τον μητροπολίτη Μιχαήλ Συνάδων και τον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Ιωάννη στον κώδικα σερβικής ορθογραφίας με τίτλο «Θεόδωρος Στουδίτης» του τέλους του 13ου αιώνος και των αρχών του 14ου: μεταφραστικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις”.
Ο Δρ. Αθανάσιος Αθανασιάδης Σλαβολόγος Ιστορικός Α.Π.Θ. με θέμα: “Σέκτες στα Βαλκάνια: Προβολές της Βοσνιακής Εκκλησίας και του βογομιλισμού στο βοσνιακό Ισλάμ από το μεσαίωνα μέχρι σήμερα”.
Η Δρ. Ελένη Οικονόμου Επίκ. Καθηγήτρια Α.Π.Θ. με θέμα: “Ο θεσμός της πατρωνείας στη μητρόπολη Κιέβου και η σύνοδος της Βίλνας (1509)”.
Ο Δρ. Δημήτριος Γόνης Ομότ. Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: “Το Μαρτυρολόγιο του αγίου Ιωάννου του Τραπεζουντίου σε ρουμανική διασκευή (1643)”.
Ο Δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος με θέμα: “Διπλωματία Βατικανού σε Πατριαρχείο Σερβίας, σε Βοσνία, Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνι (το β΄ μισό του 17ου αιώνα)”.
Η Θεολόγος Λυδία Κολοβού Μ.Α. με θέμα: “Το βραχύ χρονικό του Methodij Draginov και οι εξισλαμισμοί στην περιοχή της Δυτικής Ροδόπης”.
Η Δρ. Ελεονώρα Ναξίδου Επίκ. Καθηγήτρια Δ.Π.Θ. με θέμα: “Ο Γκεόργκι Ρακόβσκι και η θεωρία της αρχαιότητας του βουλγαρικού έθνους”.
Η Δρ. Άννα Αγγελοπούλου Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων με θέμα: “Όψεις της σερβικής εθνικής δράσης στους σλαβόφωνους πληθυσμούς της Μακεδονίας (τέλη του 19ου αιώνα – αρχές του 20ου αιώνα)”.
Η Δρ. Σταυρούλα Μαυρογένη Επίκ. Καθηγήτρια ΠΑ.ΜΑΚ. με θέμα: “Ο ρόλος του έργου του Αλφόνσου Μούχα “Έπος των Σλάβων” στη δόμηση της σλαβικής συνείδησης”.
Ο Θεολόγος, Υποψ. Δρ. Θεόδωρος Ντίνας με θέμα: “Η δράση της Εξαρχίας στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας”.
Ο Ιστορικός, Υπόψ. Δρ. Στυλιανός Ιατρού με θέμα: “Η εικόνα των Σλάβων στις μεσαιωνικές ελληνικές αγιολογικές πηγές”.
Ο Θεολόγος Αριστείδης Γεωργόπουλος με θέμα: “Ο Γ΄ Τόμος της Δογματικής του οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς στα ελληνικά: Μεταφραστικές προσεγγίσεις και προβλήματα”.
Ο Δάσκαλος – Κοινωνικός Ανθρωπολόγος Δρ. Δημοσθένης Χατζηλέλεκας με θέμα: “Η διαπολιτισμική προσέγγιση της πολιτισμικής ετερότητας των Σλάβων από τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο”.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Νιχωρίτης, Καθηγητής ΠΑ.ΜΑΚ. με θέμα: “Θεσσαλονίκη 21ος αιώνας: Σλαβολογία & Προοπτικές”.
Ο Αρχαιολόγος Δρ. Νικόλαος Μερτζιμέκης με θέμα: “Κτητορικά πορτρέτα και κυριλλικές επιγραφές στο καθολικό της αθωνικής μονής Ζωγράφου: αδιάψευστα τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσής της”.
Ο Ιστορικός Τέχνης Δρ. Ιωάννης Σίσιου με θέμα: “Οι απεικονίσεις του αγίου Ιωάννη Βλαδίμηρου σε ναούς της Καστοριάς”.